Γραμμή Εργαλειών Προοδευτικής Κ.Φ.

toolbar powered by Conduit

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό, συναγωνιστικό χαιρετισμό στην κυπριακή εργατική τάξη και όλους τους κύπριους εργαζόμενους Ε/κύπριους, Τ/κύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους.



Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνουμε στους Τ/κύπριους εργαζόμενους, οι οποίοι με τις τελευταίες μαζικές τους κινητοποιήσεις απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι παλεύουν με συνέπεια για την επανένωση της Κύπρου.
Χαιρετίζουμε επίσης τους ξένους εργαζόμενους, κοινοτικούς και αλλοδαπούς, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Κύπρο. Ως ΑΚΕΛ διαδηλώνουμε για μια ακόμα φορά την αποφασιστική αντίθεση μας σε κάθε εκδήλωση ξενοφοβίας, ρατσισμού και υπερεκμετάλλευσης.

Η Πρωτομαγιά είναι η κατ’ εξοχή μέρα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό μήνυμα συναγωνιστικής αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και τους λαούς του κόσμου που παλεύουν ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη, ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και όσους θέλουν να φορτώνουν τα βάρη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους. Χαιρετίζουμε τους λαούς και τους εργαζόμενους του κόσμου, που αγωνίζονται για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις μαζικές κινητοποιήσεις σε αραβικές χώρες και στηρίζουμε σταθερά την απαίτηση για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα τονίζουμε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους αγώνες αραβικών λαών για να προωθήσει δικά του γεωστρατηγικά συμφέροντα. Οι ίδιοι οι λαοί πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους και με τους δικούς τους αγώνες για το μέλλον τους.

Εργαζόμενοι της Κύπρου,
Είναι ευτύχημα για τον κυπριακό λαό που σε περίοδο κρίσης βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Χριστόφια, μια κυβέρνηση με κοινωνικές ευαισθησίες, η οποία απορρίπτει τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες συνταγές και έτσι δεν λαμβάνονται μέτρα που σε άλλες χώρες κυριολεκτικά έχουν εξουθενώσει τους εργαζόμενους. Αντίθετα στην Κύπρο ακόμα και συνθήκες οικονομικής κρίσης ενισχύεται συνεχώς το κοινωνικό κράτος. Η ενίσχυση αυτή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν ορισμένα κόμματα ψήφιζαν τα νομοσχέδια για ελάχιστη φορολόγηση των κερδών και του συσσωρευμένου πλούτου.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η κυπριακή οικονομία αφήνει πίσω την ύφεση, η οποία προκλήθηκε ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να παρασιωπάται και να μηδενίζεται χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Η έξοδος από την ύφεση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Χριστόφια. Από την άλλη ως ΑΚΕΛ δεν εφησυχάζουμε. Πολύ περισσότερο που ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται ακόμα σε ψηλά επίπεδα και αυτό σημαίνει βαρύ κόστος για ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Η αντιπολίτευση, πολιτικά πρόσωπα και ορισμένες οργανώσεις εκμεταλλεύονται το φαινόμενο της ανεργίας όχι μόνο για αντιπολιτευτικούς σκοπούς αλλά και για καλλιεργήσουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η δραστηριοποίηση φασιστικού τύπου οργανώσεων. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία. Στις συνθήκες που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ ο ορθός τρόπος καταπολέμησης της ανεργίας είναι να διασφαλίζουμε ότι ντόπιοι, κοινοτικοί και αλλοδαποί εργαζόμενοι εργοδοτούνται με τους ίδιους όρους απασχόλησης, κατεύθυνση προς την οποία εργάζονται με συνέπεια η κυβέρνηση και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Το ΑΚΕΛ στηρίζει αποφασιστικά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ανάκαμψη της οικονομίας και την επίλυση χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τα μέτρα λαμβάνονται ύστερα από κοινωνικό διάλογο και μέσα σε πνεύμα σεβασμού του συνδικαλιστικού κινήματος και των κατακτήσεων των εργαζομένων. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τη φιλοσοφία ότι το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να το σηκώσουν εκείνοι που έχουν την οικονομική επιφάνεια να το πράξουν και όχι οι μη προνομιούχοι. Στηρίζουμε τα μέτρα που αφορούν την μείωση του κόστους της κρατικής μηχανής. Στηρίζουμε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιλύσει το διαρθρωτικό πρόβλημα του συνταξιοδοτικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αναμένουμε ο κοινωνικός διάλογος πάνω σ’ αυτό το θέμα να οδηγήσει σύντομα μετά τις εκλογές σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το ΑΚΕΛ συντάσσεται με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην πάλη του για προστασία των εργαζομένων από προσπάθειες αναστολής ή παραβίασης των συλλογικών συμβάσεων και υποβάθμισης των όρων και συνθηκών εργασίας. Υποστηρίζουμε την εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων για την αδήλωτη και παράνομη εργασία, τον αυστηρότερο έλεγχο στις συνθήκες εργασίας των κοινοτικών μεταναστών, την τροποποίηση του Νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να δηλώνουν την εργοδότηση εργαζομένων από την πρώτη μέρα. Απαιτούμε μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα την πλήρη συμμόρφωση όσων αναλαμβάνουν δημόσια έργα στην υποχρέωση τους για εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας. Υποστηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό του Νόμου Περί Τερματισμού Απασχόλησης, έτσι που να γίνει πιο ψηλό το επίπεδο προστασίας των εργαζομένων, από παράνομες και αυθαίρετες απολύσεις. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή των νομοθεσιών για ισότητα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης στην εργασία.

Εργαζόμενοι της Κύπρου,
Η Πρωτομαγιά στην Κύπρο ήταν πάντα συνδεδεμένη με τους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας μας. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες συνεχίζεται η πάλη για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας. Επικεφαλής αυτής της πάλης βρίσκεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας που με αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση, ρεαλισμό αλλά και επιμονή σε αρχές συνεχίζει την προσπάθεια για δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Η τουρκική πλευρά, τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν φαίνεται να έχει διάθεση να εγκαταλείψει την διχοτομική της φιλοσοφία. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερες δυσκολίες στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Οι δυσκολίες αυτές επιβάλλουν να υπάρχει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και συστράτευση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δυστυχώς οι προεκλογικές και παραταξιακές σκοπιμότητες σε συνδυασμό με την συνθηματολογία για ανεδαφικές λύσεις πλήττουν την ενότητα και υποσκάπτουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόσο στο τραπέζι των συνομιλιών, όσο και στο μέτωπο της διεθνοποίησης.

Το ΑΚΕΛ εμμένει στη βασική θέση ότι η μόνη επιλογή απέναντι στην απειλή της οριστικοποίησης της διχοτόμησης είναι η εμμονή στη λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Λύση στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή , τον εποικισμό και τις όποιες ξένες εξαρτήσεις, θα επανενώνει την πατρίδα μας και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Εργαζόμενοι της Κύπρου,
Σε τρεις βδομάδες καλούμαστε στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές. Οι βουλευτικές εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Από αυτές πρέπει να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο και δυνατό το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις γιατί είναι η πολιτική δύναμη που για 85 τώρα χρόνια υπερασπίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα τα συμφέροντα των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Γιατί είναι η πολιτική δύναμη που με συνέπεια και αποφασιστικότητα συστρατεύεται με τον Πρόεδρο Χριστόφια στην πάλη για δίκαιη λύση και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Το ΑΚΕΛ εκφράζει την βεβαιότητα ότι ο λαός θα το τιμήσει και σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση με τη ψήφο του. ΑΚΕΛ ισχυρό σημαίνει δύναμη για το λαό.

Εργαζόμενοι της Κύπρου,
Η Πρώτη του Μάη είναι μέρα πάλης και διεκδίκησης. Το ΑΚΕΛ καλεί τους εργαζόμενους και ευρύτερα το λαό να πυκνώσουμε τις πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις της ΠΕΟ και να προσδώσουν σ’ αυτές χαρακτήρα μαζικών, αγωνιστικών διαδηλώσεων υπεράσπισης και διεκδίκησης δικαιωμάτων.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

30 Απριλίου 2011