Γραμμή Εργαλειών Προοδευτικής Κ.Φ.

toolbar powered by Conduit

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση Προοδευτικής Κ.Φ. για τη νέα δυναμική κινητοποίηση ενάντια στην επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης στην εκπαίδευση

Είναι με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση που πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής να παραπέμψει την καταστροφική (ιδιαίτερα για τη νέα γενιά) πρόταση νόμου για επέκταση του συνταξιοδότησης στην εκπαίδευση στην Ολομέλεια της Βουλής την 1η Ιουλίου. Η πρόταση νόμου προέρχεται κύρια από το ΔΗΣΥ, του οποίου είναι γνωστές οι συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις, οι οποίες πρόσφατα έχουν οδηγήσει στην οικονομική κρίση και εκατομμύρια ανθρώπους στην απόγνωση σε όλο τον κόσμο.

Θέλουμε να επαναλάβουμε με έμφαση ότι η επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης θα πλήξει με σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις τη νέα γενιά και τους εργαζόμενους. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον Κυπριακό λαό και ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες ότι τυχόν επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης θα σημαίνει:

- Παγοποίηση των προσλήψεων στην εκπαίδευση με αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας ανάμεσα στους νέους σε μια περίοδο που η ανεργία ήδη παρουσιάζει αυξητική τάση.

- Θα πλήξει την αποδοτικότητα της Δημόσιας Εκπαίδευσης λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού η οποία θα παρουσιαστεί.

- Η νέα γενιά ως κοινωνική ομάδα είναι φυσιολογικά πιο ευάλωτη, με μεγαλύτερες ανάγκες, αφού βρίσκεται στα πρώτα στάδια δημιουργίας οικογένειας, απόκτησης στέγης κ.ο.κ.

-

Δυστυχώς η ηγεσία του ΔΗΣΥ, αλλά και άλλες δυνάμεις οι οποίες φέρονται να ταυτίζονται με νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις, δεν αναφέρονται σε καμιά από τις κοινωνικές παρενέργειες οι οποίες θα υπάρξουν! Δεν τους ενδιαφέρει φαίνεται η κοινωνική προέκταση του ζητήματος. Μένουν σε στενά οικονομίστικες, αριθμοκεντρικές προσεγγίσεις.

Αγνοούν τις απόψεις, τις θέσεις και τους προβληματισμούς του οργανωμένου φοιτητικού και μαθητικού κινήματος. Δεν σέβονται τις ίδιες τις απόψεις των εργαζομένων όπως αυτές εκφράστηκαν με δημοψηφίσματα και άλλους τρόπους. Ιδιαίτερα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι οι νέοι και οι νέες θα είναι το μεγάλο θύμα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Προοδευτική Κ.Φ. ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του «Φορέα ενάντια στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης» θα συμμετάσχει δυναμικά στην κινητοποίηση της Πέμπτης, έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 4:30 το απόγευμα.

Καλούμε έστω και την υστάτη εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις καθώς και τον αρχιτέκτονα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στην εκπαίδευση, το ΔΗΣΥ, να αποσύρει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Τέλος, καλούμε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα μας στη δουλειά.