Γραμμή Εργαλειών Προοδευτικής Κ.Φ.

toolbar powered by Conduit

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ευ αγωνίζεσθαι χωρίς βία στα γήπεδα


Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ με την ευκαιρία της έναρξης των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου εκφράζει την ευχή όπως διεξαχθεί ένα δίκαιο πρωτάθλημα στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι, μακριά από βίαιες και αντικοινωνικές συμπεριφορές, μακριά από προκαταλήψεις και συγκρούσεις και όλα τα αρνητικά που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο μας τα τελευταία χρόνια.

Το ποδόσφαιρο είναι το μαζικότερο και λαοφιλέστερο άθλημα. Το ποδόσφαιρο όμως λόγω ακριβώς αυτής της δυναμικής του, μετατρέπεται από άθλημα και ψυχαγωγία σε μέσο εξασφάλισης αλλότριων επιδιώξεων, ξένων προς τον αθλητισμό. Το «ευ αγωνίζεσθαι» αντικαθιστάται από την επιδίωξη του πρωταθλητισμού και της διάκρισης έναντι κάθε τιμήματος.
Το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τμήμα της βιομηχανίας του θεάματος. Μέσα από την ακραία εμπορευματοποίησή του μετατρέπεται σε σημαντικό οικονομικό κλάδο. Στην Κύπρο, παρόλο που αισθανόμαστε τα σημάδια αυτής της λανθασμένης πορείας, δεν έχουμε τα φαινόμενα αυτά σε πλήρη έξαρση. Υπάρχουν ακόμη δυνατότητες το «ευ αγωνίζεσθαι» να επικρατήσει και το ποδόσφαιρο να χαρακτηρίζεται από τα αγνά ιδανικά του αθλητισμού. 

Τη χρονιά αυτή θέλουμε το ποδόσφαιρο να μείνει μακριά από τη βία. Με μέτρα που θα έχουν κύριο στόχο την πρόληψη για να περιορίσουν και να εξαλείψουν τους παράγοντες που δημιουργούν την βία στα γήπεδα. Το πρόβλημα της βίας δεν αντιμετωπίζεται με καταδίκες και αφορισμούς. Το ποδόσφαιρο είναι μέρος της κοινωνίας και τα προβλήματα που το ταλανίζουν συνδέονται με την κοινωνική πραγματικότητα και μας αφορούν όλους.

Ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων του ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα για τη βία στα γήπεδα έχουν να διαδραματίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Το κράτος μέσα από την παιδεία, τα ΜΜΕ με την προβολή του προβλήματος στις σωστές του διαστάσεις και προβάλλοντας τις όμορφες στιγμές του αθλητισμού, οι ομοσπονδίες με την θέσπιση και εφαρμογή κανόνων που να διασφαλίζουν την εύρυθμη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, η αστυνομία έχοντας ως πρωταρχικό της σκοπό την πρόληψη και όχι την καταστολή, οι διαιτητές με την αμερόληπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους, οι φίλαθλοι μέσα από τον αλληλοσεβασμό. Η καλλιέργεια της αθλητική ιδέας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.

Ως Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα προς όλους τους φιλάθλους ότι ως αγνοί φίλαθλοι που αγαπάμε με πάθος την ομάδα μας, σεβόμαστε ταυτόχρονα το δικαίωμα των άλλων φιλάθλων να αγαπούν με πάθος τη δική τους ομάδα. Για μας η ευγενή άμιλλα, η ισότητα ευκαιριών, η υγιής άθληση και ψυχαγωγία δεν είναι ουτοπικές φαντασιώσεις, αλλά πραγματικές αξίες και στόχοι καθημερινής πάλης.

Κ.Σ. ΕΔΟΝ
27 Αυγούστου 2010