Γραμμή Εργαλειών Προοδευτικής Κ.Φ.

toolbar powered by Conduit

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ειρήνη

Την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Ειρήνη, για την ΕΔΟΝ είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε την πραγματική αξία της λέξης «ειρήνη». Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αδικία, ανισότητες, μιζέρια, πείνα, πολέμους, κατοχή, αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών και πολλαπλασιασμό των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών βάσεων και των όπλων υψηλής τεχνολογίας, είναι σημαντικό να καταγγείλουμε όλους αυτούς που επικαλούνται «ειρηνευτικές εκστρατείες» ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν τη ρίζα των πολέμων και της τρομοκρατίας.

Αυτή την ημέρα, όπου οι ιμπεριαλιστές και τα ανδρείκελά τους πολλές φορές έχουν προφέρει με κούφια λόγια την παγκόσμια ειρήνη, ως ΕΔΟΝ μαζί με τις οργανώσεις μέλη και φίλες οργανώσεις της ΠΟΔΝ θα εμβαθύνουμε τις προσπάθειες για κινητοποίηση των λαών γενικότερα και της νεολαίας πιο συγκεκριμένα, για να χαραχθεί ένας πραγματικός δρόμος για παντοτινή ειρήνη. Όταν αυτή την ημέρα όπως και άλλες, οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις και τα φερέφωνα τους επικαλούνται την παγκόσμια ειρήνη, εμείς θα αγωνιζόμαστε με περισσότερο σθένος για να καταδείξουμε ότι η ειρήνη θα επικρατήσει μόνο όταν:

- παύσει η δημιουργία ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών βάσεων και όταν οι πέραν των χιλίων υφιστάμενων (οι πλείστες ανήκουν στις Η.Π.Α.) διαλυθούν
- η κατοχή και τα προκλητικά τεχνάσματα παύσουν και τύχουν σεβασμού τα δικαιώματα των λαών για ανεξαρτησία, κυριαρχία και αυτοδιάθεση ξεκινώντας με την έκφραση σεβασμού προς το λαό της Παλαιστίνης, της Δυτικής Σαχάρας, της Κούβας, της Κορέας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν
- υπάρξει πραγματική δέσμευση για παγκόσμια αποστρατικοποίηση, ξεκινώντας από τα πυρηνικά όπλα, που θα βασίζεται στον ίσο καταμερισμό ευθύνης σε όλες τις χώρες, χωρίς εξαιρέσεις, και τη διάλυση των πολιτικο-στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ.
- Όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερωθούν και η ελευθερία του λόγου καθώς και ο πολιτικός ακτιβισμός διασφαλιστεί, σε αντίθεση με τις άδικες συνθήκες που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα οι 5 Κουβανοί ήρωες, ο Marwan Barghouti, Ahmad Saadat και πολλοί άλλοι
- Οι διακρατικές σχέσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια των αρχών αμοιβαίας συνεργασίας, αλληλεγγύης και πλήρους σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο, με την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ως ΕΔΟΝ δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να επικρατήσει η ειρήνη και στην πατρίδα μας! Ο λαός μας, θύμα εισβολής και κατοχής, αγωνίζεται εδώ και 36 χρόνια για να απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή. Η παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών δεν μπορούν παρά να έχουν αντανάκλαση και στο Κυπριακό και τον αγώνα τον οποίο ο Λαός μας διεξάγει. Τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι δε συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και ότι η διχοτόμηση είναι η καταστροφή για την πατρίδα και το λαό μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς συρματοπλέγματα και κατοχικούς στρατούς! Ο μόνος δρόμος για την επανένωση του τόπου και του Λαού μας είναι μέσω της λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Χωρίς την επίτευξη αυτών των στόχων, η ανθρωπότητα μπορεί να γιορτάσει πολλές Παγκόσμιες Ημέρες για την Ειρήνη αλλά δεν θα βιώσει ποτέ πραγματικά την ειρήνη!

Για αυτό το λόγο, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον αγώνα, αντιπαλεύοντας τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, αντιστεκόμενοι ας κάνουμε πράξη το σύνθημα του 17ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα πραγματοποιηθεί στη Νότιο Αφρική τον ερχόμενο Δεκέμβριο:

«Ας νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό, για τον κόσμο της ειρήνης, της αλληλεγγύης και του κοινωνικού μετασχηματισμού!»

ΚΣ ΕΔΟΝ
21/09/10