Γραμμή Εργαλειών Προοδευτικής Κ.Φ.

toolbar powered by Conduit

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα ΕΔΟΝ, Χάρη Καράμανου στην Δημοσιογραφική Διάσκεψη με θέμα την Φασιστική επίθεση στο Οίκημα της Προοδευτικής στην Αθήνα,

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ με βδελυγμία καταγγέλλει τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε το οίκημα της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας με την αναγραφή ακραίων εθνικιστικών-φασιστικών συνθημάτων μέσα στο οίκημα της.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που τα οικήματα μας στο εξωτερικό γίνονται στόχοι από ακροδεξιούς νυχτοβάτες και θρασύδειλους πατριδοκάπηλους. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα συμβάντα αυτά είναι επαναλαμβανόμενα, τόσο στα οικήματα μας στο εξωτερικό, όσο και σε οικήματα του ευρύτερου Λαϊκού Κινήματος στην Κύπρο.

Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ότι τα συμβάντα αυτά ούτε μεμονωμένα μπορούν να θεωρούνται πλέον, ούτε ως απλές απερίσκεπτες πράξεις. Η δράση της ακροδεξιάς στον τόπο μας το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πλέον σε οργανωμένη βάση, είναι καθοδηγούμενη και στοχοπροσηλωμένη.

Ο κυπριακός λαός έχει βιώσει τα αποτελέσματα της δράσης ακροδεξιών, φασιστικών στοιχείων το 1974. Η τραγική εμπειρία από το προδοτικό πραξικόπημα, την υπόσκαψη του κράτους και την ιδέα της δημοκρατίας δίνει το μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές. Πρέπει να καταδικάζονται στη συνείδηση του λαού και να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και σήμερα θιασώτες της μισάνθρωπης ιδεολογίας του φασισμού. Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά με τον πιο έντονο τρόπο, ότι οι καταδικαστέες αυτές ενέργειες θυμίζουν τις μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου που οι ακροδεξιοί πολιτικοί επίγονοι και νοσταλγοί του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β΄ δυστυχώς, αποδεικνύουν ότι τα καταστροφικά τους ιδεολογήματα παραμένουν ζωντανά.

Ως ΕΔΟΝ, αναμένουμε από όλες τις νεολαιίστικες οργανώσεις του τόπου να καταδικάσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές που ξυπνούν και μεταφέρουν τις μνήμες στην περίοδο του πραξικοπήματος με τους ανάλογους ανατριχιαστικούς συνειρμούς. Ακόμη πιο σημαντικό θεωρούμε το οριστικό κλείσιμο στα χρονοντούλαπα της ιστορίας των ιδεολογημάτων που γεννούν αυτές τις συμπεριφορές, κάτι για το οποίο ιδιαίτερη ευθύνη φέρουν οι δυνάμεις οι οποίες στεγάζουν αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία.

Παράλληλα θεωρούμε ότι για αυτή την ανησυχητική κατάσταση της αναβίωσης του φασισμού υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί. Πρόκειται για συγκεκριμένους πολιτικούς και άλλους κύκλους, οι οποίοι νυχθημερόν σπέρνουν το φασισμό, τον διχασμό και την μισαλλοδοξία.
Σίγουρα οι ενέργειες αυτές σχετίζονται και με το ευρύτερο κλίμα έντονου φανατισμού εναντίον της Αριστεράς και του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, το οποίο καλλιεργείται συντονισμένα και οργανωμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα με δηλώσεις διάφορων πολιτικών παραγόντων από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.

Τονίζουμε με αποφασιστικότητα πως δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να δεχτούμε θυματοποίηση των μελών και στελεχών μας. Καλούμε τόσο την πολιτεία, όσο και τις προοδευτικές - δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να διαφυλάξουν τον πολιτικό μας πολιτισμό, αλλά και τον αναγκαίο αγώνα κατά όλων των μορφών και εκφράσεων του φασισμού.

Στέλλουμε το μήνυμα στον κάθε νέο και νέα πως ο φασισμός δεν θα περάσει. Στην προσπάθεια για αναβίωση του εθνικισμού - σοβινισμού απαντάμε με ενότητα και αγώνα, για ένα νεολαιίστικο κίνημα δυνατό και μαζικό.

Όσο εντείνονται οι επιθέσεις, τόσο ο κυπριακός λαός και η νεολαία του θα συσπειρώνονται και θα συστρατεύονται μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την ανατροπή των κατοχικών δυνάμεων και την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, απομονώνοντας όσους με τέτοιες ακραίες συμπεριφορές δυναμιτίζουν αυτή την προσπάθεια.