Γραμμή Εργαλειών Προοδευτικής Κ.Φ.

toolbar powered by Conduit

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Διακήρυξη του ΑΚΕΛ για την Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας




Η φετινή Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας έχει ιδιαίτερη σημασία μια που η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει τα 50χρονα της. Με αυτή την ευκαιρία το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμά συγχαρητήρια και πατριωτικό χαιρετισμό σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ε/κύπριους, Τ/κύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους. Με την ίδια ευκαιρία το ΑΚΕΛ εκφράζει την εκτίμηση και το σεβασμό του προς όλους όσοι αγωνίστηκαν και πολλοί απ’ αυτούς θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της Κύπρου, για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, για τη δημοκρατία, για την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία του λαού μας. Ιδιαίτερα τιμούμε τη μνήμη του Μακαρίου, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανάλωσε τη ζωή του στην πάλη για την ελευθερία της Κύπρου και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της. Στους αγώνες για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική προκοπή η Αριστερά είχε τη δική της καθοριστική συμβολή.
Η ανεξαρτησία κατακτήθηκε ως αποτέλεσμα σκληρών και πολύχρονων αγώνων του συνόλου του λαού μας ενάντια στην αποικιοκρατία. Η έλλειψη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο και σοβαρά λάθη τακτικής επέτρεψαν στους εχθρούς της Κύπρου να καλλιεργήσουν το διαίρει και βασίλευε και τελικά να επιβάλουν τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Η ανεξαρτησία έστω και με τη βαριά κληρονομιά των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου ήταν μια μεγάλη κατάκτηση. Η Κύπρος ύστερα από αιώνες δουλείας ενσωματώθηκε στη διεθνή κοινότητα των ελευθέρων χωρών και ανοίχτηκαν προοπτικές οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης του λαού μας. Η ανεξαρτησία έστω και δεσμευμένη θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον. Δυστυχώς, οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν και πολύ γρήγορα ο λαός μας γνώρισε καινούργιες περιπέτειες και δοκιμασίες, που κορυφώθηκαν με το δίδυμο έγκλημα του φασιστικού πραξικοπήματος της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ και της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Η Κύπρος θυματοποιήθηκε στο βωμό γεωστρατηγικών συμφερόντων του ιμπεριαλισμού και του τουρκικού επεκτατισμού. Η πικρή ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι οι εχθροί της Κύπρου υλοποίησαν τα σχέδια τους εκμεταλλευόμενοι την προδοτική δράση της ακροδεξιάς καθώς και λάθη και παραλείψεις στη διαχείριση του Κυπριακού. Το γεγονός ότι κάποιοι ακόμα και μετά την ανεξαρτησία εξακολουθούσαν να έχουν στο μυαλό τους την ένωση ή τη διχοτόμηση, ο εθνισμός-σοβινισμός, το κυνήγι του ιδεατού και όχι του εφικτού, η καπηλεία των εθνικών αισθημάτων και τα δήθεν πατριωτικά συνθήματα, διευκόλυναν τους εχθρούς της Κύπρου στην προώθηση των δικών τους στόχων.
Η αναφορά στις ιστορικές επετείους έχει σημασία όταν συνοδεύεται από προβληματισμό και άντληση σωστών διδαγμάτων. Δυστυχώς η πραγματικότητα στην Κύπρο ένα αιώνα μετά την ανεξαρτησία δείχνει ότι αρκετοί είναι εκείνοι που παραμένουν αιχμάλωτοι των κενών συνθημάτων. Κυνηγούν ιδεατές και ιδεώδεις λύσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα όσα μεσολάβησαν τα τελευταία 50 χρόνια. Παίζουν με το πατριωτικό αίσθημα του λαού μας και εκμεταλλεύονται την αδικία που δικαιολογημένα αισθάνεται.
Αξιολογώντας τα πενήντα χρόνια της Ανεξαρτησίας ως ΑΚΕΛ σημειώνουμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες το κράτος και ο λαός μας σημείωσαν άλματα προόδου σε ότι αφορά την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη. Το ΑΚΕΛ και ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα έχουν θέσει τη σφραγίδα της συμβολής τους και σ’ αυτό τον τομέα. Η κυβέρνηση Χριστόφια δίδοντας συνέχεια στην ανοδική πορεία ανάπτυξης επιτελεί πολύ σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, παρά τις δυσκολίες που έφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Πενήντα χρόνια μετά την ανεξαρτησία και 36 χρόνια μετά το πραξικόπημα, και την εισβολή, ο κυπριακός λαός συνεχίζει τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση της πατρίδας μας. Επικεφαλής αυτού του αγώνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εργάζεται σκληρά να ανατρέψει τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής και να ανοίξει το δρόμο προς τη λύση. Ακολουθεί την πολιτική για την οποία δεσμεύτηκε στον κυπριακό λαό. Πολιτική που υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλίες που πείθουν για τη βούληση μας για λύση, και προωθώντας προτάσεις λογικές, συναινετικές, ρεαλιστικές που υπηρετούν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και συνάδουν με τις διαχρονικές θέσεις της ε/κυπριακής πλευράς. Ο Πρόεδρος εργάζεται σκληρά τόσο στο τραπέζι των συνομιλιών, όσο και στο μέτωπο της διεθνοποίησης και της αξιοποίησης στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού παράγοντα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες του δεν τυγχάνουν της στήριξης η οποία θα έπρεπε να υπάρχει από πολιτικές ηγεσίες. Αγκαλιάζονται όμως από το λαό.
Το ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσει να στηρίζει ολόψυχα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πολιτική και τις πρωτοβουλίες του. Μέσα και έξω από το Εθνικό Συμβούλιο θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά για τη λύση του Κυπριακού και για την εδραίωση ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο στη βάση αρχών. Θα εξακολουθήσουμε να παλεύουμε ενάντια στον εθνικισμό-σοβινισμό, τα ακροδεξιά μισαλλόδοξα ιδεολογήματα και υπέρ της επαναπροσέγγισης Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων.
Στόχος μας παραμένει η άρση της κατοχής, ο τερματισμός του εποικισμού και της διαίρεσης, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του λαού μας. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν μέσα από λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Τυχόν εγκατάλειψη του στόχου λύσης ομοσπονδίας θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση και το ΑΚΕΛ ποτέ δεν θα αποδεχτεί τη διχοτόμηση.
Για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση δεν είναι αρκετή η δεδομένη πολιτική βούληση της ε/κυπριακής πλευράς και του Προέδρου Χριστόφια. Πρέπει να υπάρξει ανάλογη βούληση και από την άλλη πλευρά και ιδιαίτερα την Άγκυρα. Πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική της Τουρκίας, που επιτέλους οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να δεχτεί ότι η Κύπρος θα είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη δημοκρατία, κοινό σπίτι των Ε/κυπρίων και των Τ/κυπρίων, χωρίς ξένη παρουσία και εξαρτήσεις. Η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όσοι στο εξωτερικό δηλώνουν ότι επιθυμούν να λυθεί το Κυπριακό, οφείλουν να στρέψουν την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την Άγκυρα.
Με την ευκαιρία των 50χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τους Τ/κύριους συμπατριώτες μας τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κοινή κατάκτηση όλων των Κυπρίων και όλοι οι Κύπριοι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να αγωνιστούμε για λυθεί το Κυπριακό και οι μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε μια ενωμένη, ασφαλή, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο.
Η ενωμένη, ασφαλής, ευημερούσα και δημοκρατική Κύπρος δεν είναι μια άπιαστη ουτοπία, αλλά ένας εφικτός στόχος που πρέπει με τον κοινό μας αγώνα, όλοι οι Κύπριοι, να καταστήσουμε πραγματικότητα.
 
-       Ζήτω τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας