Γραμμή Εργαλειών Προοδευτικής Κ.Φ.

toolbar powered by Conduit

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

EDUCATION IS NOT FOR SALE!

EDUCATION IS NOT FOR SALE!
Η επίθεση στην παιδεία από τις δυνάμεις της πλουτοκρατίας και την ΕΕ, απασχολούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο το φοιτητικό κίνημα της Κύπρου, όσο και του εξωτερικού. Η σταδιακή και συνεχιζόμενη εφαρμογή της Διαδικασίας της Μπολόνια παίρνει σάρκα και οστά με την καταστρατήγηση των κεκτημένων και των συμφερόντων των φοιτητών. Στόχος τους; Να πληγεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας που πρέπει να έχει η εκπαίδευση αλλά και τα κεκτημένα μας.
Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η αντιδραστική Πρυτανεία με τη στήριξη της Φ.Π.Κ Πρωτοπορίας, προωθούν ζητήματα για τα οποία η Προοδευτική προειδοποιούσε εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο μερικά από αυτά είναι η διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, η διαχείριση των πανεπιστημίων από managers, η εφαρμογή του συστήματος των πιστωτικών μονάδων για να προωθηθεί η «ανταγωνιστικότητα» κ.τ.λ.
Όλα αυτά αποτελούν κομμάτι της ενορχηστρωμένης προσπάθειας γενικότερου κουτσουρέματος του χαρακτήρα της παιδείας σε όλη την Ευρώπη.  Παράδειγμα αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της παιδείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος, συνεχίζοντας το έργο που άφησε στη μέση η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος, ανακοίνωσε την κατάργηση του πλαφόν (ανώτατο όριο) στα δίδακτρα των πανεπιστημίων της χώρας, το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2012. Με αυτό τον τρόπο ανοίγουν και επίσημα οι πύλες για την πλέον πιο μεγάλη αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν από μόνα τους το ποσό των διδάκτρων στα πλαίσια του γοήτρου και της «ποιότητας» των αποφοίτων τους.
Στηρίζαμε και στηρίζουμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Οι εξελίξεις όμως στο Η.Β. δεν μπορούν και δεν πρέπει να μας αφήνουν απαθείς. Η αφαίρεση του πλαφόν δεν είναι το μόνο μέτρο το οποίο προωθείται. Ετοιμάζονται πολλές αλλαγές στα πλαίσια της συνολικότερης επίθεσης στο χαρακτήρα των πανεπιστημίων από τη Διαδικασία της Μπολόνια. Έστω κι αν αυτό σημαίνει αποκοπή χρηματοδοτήσεων για την έρευνα, την υλικοτεχνική δομή των πανεπιστημίων, την αφαίρεση δικαιωμάτων που έχουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια τους κ.α. Στις μεθοδεύσεις τους η ΔΗ.Κ.Φ. Αγγλίας Προοδευτική δηλώνει παρών. Δηλώνουμε ότι η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα. Συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις και στην αντίσταση που προβάλλει το αγγλικό φοιτητικό κίνημα!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Όταν η Προοδευτική προειδοποιούσε για τις αλλαγές που θα έρθουν, κάποιοι έλεγαν ότι κινδυνολογούμε και σπέρνουμε πανικό.
Δυστυχώς επαληθευόμαστε για πολλοστή φορά στην ιστορία μας στο φοιτητικό κίνημα.
Οι αλλαγές που προωθούνται από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχουν ένα και μόνο στόχο. Να κάνουν την παιδεία εμπόρευμα, όπου δεν είναι ήδη…
------------------------------------------------------------------------------------------------
Συμμετέχουμε μαζικά στις πορείες που θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου στις 10/11/2010