Γραμμή Εργαλειών Προοδευτικής Κ.Φ.

toolbar powered by Conduit

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Χαιρετισμός Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χάρη Καράμανου στο 23ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ, Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010, Τάφρο Πύλης Αμμοχώστο


Από μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ σας καλωσορίζω θερμά στο 23ο ΠΦΝΦ της ΕΔΟΝ.  Σ’ αυτή την μεγαλειώδη πρωτοπόρα γιορτή για τη νεολαία και όχι μόνο. Το Φεστιβάλ είναι μια γιορτή και ένα κάλεσμα αγώνα σε όσους δεν βολεύονται, δε γυρίζουν πίσω, δε συμβιβάζονται και δεν πιστεύουν ότι ο «κόσμος θα αλλάξει ποτέ με κουβέντες ή με προσευχές».
 
Καλωσορίζουμε ιδιαίτερα στο Φεστιβάλ τους καταξιωμένους Ελλαδίτες καλλιτέχνες που είναι μαζί μας σ’ αυτό το τριήμερο πολιτιστικής πανδαισίας. Τον Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, μετά από 10 χρόνια τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Γιάννη Κότσιρα τον αιώνιο έφηβο Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αλλά και τα άλλα σχήματα και καλλιτέχνες.

Τα Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ είναι καταγεγραμμένα στην ιστορία. Μια ιστορία, έξι σχεδόν δεκαετιών. Είμαστε σήμερα ξανά εδώ πιστοί στο ραντεβού μας, οι νέοι  στην ηλικία μα και οι νέοι και ανυπότακτοι στην ψυχή.

Τα Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ γεμίζουν την Πύλη Αμμοχώστου με αυθορμητισμό, ζωντάνια και ενθουσιασμό. Με τα μεστά μηνύματα της ιδεολογίας μας και των  πανανθρώπινων ιδανικών της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, του ανθρωπισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το κεντρικό σύνθημα του φετινού φεστιβάλ «Αγώνας για απελευθέρωση- ομοσπονδιακή λύση η μόνη απάντηση στην διχοτόμηση και την καταστροφή» στέλλει μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία. Το ίδιο και η εδώ μαζική μας παρουσία. Οραματιζόμαστε μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική, αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα Ε/κ και Τ/κ.  Ατσαλώνουμε τον αγώνα μας για μια πατρίδα και ένα λαό.  Μακριά από κηδεμονίες.  Μακριά από οργανισμούς και παρακλάδια του ΝΑΤΟ όπως ο «Συνεταιρισμός για την ειρήνη». Υπερασπιζόμαστε την λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια και μόνο κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Υπερασπιζόμαστε την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία. Χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Χωρίς εγγυήσεις, κηδεμονεύσεις, ξένους στρατούς και βάσεις. Χωρίς πρόσφυγες και εγκλωβισμένους. Αντιπαλεύουμε τα πειθήνια όργανα του εθνικισμού-σωβινισμού. Αντιπαλεύουμε τον φασισμό και την μισαλλοδοξία. Αντιπαλεύουμε τις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις. Αντιπαλεύουμε την κατοχή και την διχοτόμηση, που θα φέρει την καταστροφή του τόπου μας.

Το μέλλον αυτού του τόπου είναι η νέα γενιά. Είμαστε η δύναμη  που θα επανενώσει και θα απελευθερώσει τον τόπο και το λαό  μας. Η δύναμη εκείνη που παλεύει για να χτίσει τη ζωή της πάνω στα θεμέλια της ειρήνης, που θα ανοίξει το δρόμο για την Κύπρο του μέλλοντος. Εμείς είμαστε αυτή η δύναμη, οι ΕΔΟΝίτες και οι ΕΔΟΝίτισσες που παλεύουμε νύχτα - μέρα κόντρα σε όσους τάχθηκαν να μην αφήσουν το λαό μας να αναπνεύσει αέρα ελευθερίας και ανεξαρτησίας.
Στεκόμαστε περήφανα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Λαϊκού Κινήματος. Όσο κι προσπαθούν να πλήξουν ορισμένοι τον αγώνα του Προέδρου για επανένωση και δικαίωση του κυπριακού λαού, δε θα το πετύχουν. Η νέα γενιά θα βροντοφωνάζει ακόμη πιο δυνατά «Χριστόφια εμπρός το είπε ο λαός».
Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,
Αντιστεκόμαστε και αντιπαλεύουμε το σάπιο και απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα. Αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για τον κόσμο που μας αξίζει. Ένα κόσμο χωρίς αιματοβαμμένα σύνορα, χωρίς πολεμικές μηχανές, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, χωρίς καταστρατήγηση των ανθρωπίνων, των πολιτικών, των κοινωνικών και των εργασιακών δικαιωμάτων. Για τον καινούριο κόσμο της ειρήνης και του σοσιαλισμού.
Οι απολογητές του καπιταλισμού, τρομάζουν σήμερα βλέποντας το παγκόσμιο κίνημα να σηκώνει κεφάλι. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης κλόνισαν την ιδεολογική τους κυριαρχία και ξεσήκωσαν τους λαούς. Η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» επιτίθεται σήμερα ακόμα πιο έντονα, σε κάθε επίπεδο, ιδεολογικό και πολιτικό. Μένοντας πιστή στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και του μονοπωλίου εμμένει σε αντιδραστικές πολιτικές, αδιαφορώντας για τα λαϊκά δίκαια. Ο Κυπριακός λαός ευτύχησε σε αυτή τη συγκυρία να έχει στο πηδάλιο του κράτους το Δημήτρη Χριστόφια, νιώθοντας την ουσιαστική στήριξη μιας προοδευτικής, φιλολαϊκής διακυβέρνησης, ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι μικροκομματικές σκοπιμότητες τίθενται για κάποιους πάνω από το λαϊκό συμφέρον. Έτσι, αρνούνται πεισματικά τη φορολόγηση του πλούτου, επεκτείνουν τα όρια αφυπηρέτησης και ενταφιάζουν τα όνειρα της νέας γενιάς, καταδικάζοντας την στην ανεργία.
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη νέα γενιά και το μέλλον της. Θα συνεχίσουμε σταθερά, στο δρόμο της διεκδίκησης και της πάλης.
Η σαφής εντολή που πήρε ο Δ. Χριστόφιας από τον Κυπριακό λαό να υλοποιήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης θα γίνει ζωή και πράξη. Όσο και αν θέλουν να αποτύχει αυτή η κυβέρνηση. Όσο και αν θέλουν να μετατρέψουν τις ευκαιριακές τους πλειοψηφίες σε εκτελεστική εξουσία, δεν θα τα καταφέρουν. Δεν θα περάσει ο άκρατος μηδενισμός, η υπόσκαψη και τα κάλπικα λόγια. Εμείς έχουμε ως πυξίδα τις αρχές και τα ιδανικά μας. Εμείς αντλούμε δύναμη αστείρευτη από τον απλό άνθρωπο, το δουλευτή της γης, των χεριών, της πένας και του μυαλού. Έχουμε πείσμα, θέληση και επιμονή για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Κυπριακής δημοκρατίας, μια κυβέρνηση δεν έκανε τόσο πολλά. Για να υπάρξει μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Η ΕΔΟΝ στα 65 χρονιά ένδοξης ιστορίας βρίσκεται στην πρωτοπορία των αγώνων. Είμαστε  η μεγαλύτερη Οργάνωση νεολαίας. 65 χρόνια παλεύουμε για την υπόθεση του λαού μας, την υπόθεση του ανθρώπου. 65 ολόκληρα χρόνια γεμάτα αγώνες, μάχες, νίκες, κατακτήσεις.
Δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό, με όνομα και επίθετο: Μισιαούλης και Καβάζογλου, Κουσουλίδης, Παπαλαζάρου, Κέστας, Πέτσας, Καρασαμάνης, Λεοντίου, Νίκος Πουμπουρής. Αυτοί και τόσοι άλλοι, ήρωες- ΕΔΟΝίτες, ήρωες του Λαϊκού Κινήματος, ήρωες του λαού μας, ήρωες του τόπου μας. Ο καλύτερος μας εαυτός. Αυτοί και τόσοι άλλοι που πέρασαν από τις γραμμές της Οργάνωσης, που σήκωσαν ο καθένας μια πιθαμή τον ήλιο πιο ψηλά. Εκατοντάδες τα στελέχη και τα μέλη μας, που δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερο τους εαυτό, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα αμφιθέατρα, στους χώρους δουλειάς, στα στέκια της νεολαίας.
Αυτοί είμαστε και αυτοί θα παραμείνουμε. Αγωνιστές της ζωής. Είμαστε Αγωνιστές. Είμαστε η φωνή που υψώνεται για να σκεπάσει το μίσος, τη βοή του φασισμού, τον κρότο της αντίδρασης. Είμαστε οι ατέλειωτες πορείες που γεμίζουν τους δρόμους με το σύνθημα για αντίσταση και πάλη.  Είμαστε αυτό το φεστιβάλ που μιλά για την ειρήνη, την αδελφοσύνη, το δίκαιο των λαών. Είμαστε το εμβατήριο που θα κυλήσει στους δρόμους και στις γειτονιές της Κύπρου για να σημάνει την ώρα της ειρήνης, την ώρα της επανένωσης, την ώρα της Ανάστασης της Κύπρου. 
Ζήτω το 23ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ!
Ζήτω η ΕΔΟΝ!
Ζήτω η Κύπρος μας!