Γραμμή Εργαλειών Προοδευτικής Κ.Φ.

toolbar powered by Conduit

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Θυμούμαστε, Τιμούμε, Αγωνιζόμαστε



Εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τις μαύρες επετείους
του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010, στις 8.45 μ.μ.
Ομιλητής : Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
κ. Δημήτρης Χριστόφιας

Μουσικό πρόγραμμα από τον Παντελή Θαλασσινό
Διάρκεια εκδήλωσης: 1.15΄

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,
Τριάντα έξι χρόνια αγωνιζόμαστε να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού – Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων – στην ενωμένη Κύπρο.

Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ο ιστορικός συμβιβασμός που υποχρεώθηκε να κάνει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής. Τις συνέπειες της προδοσίας εκείνων των κύκλων που με το προδοτικό πραξικόπημα ανέτρεψαν το νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Εθνάρχη Μακάριο και έδωσαν αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει παράνομα στην Κύπρο.

Τριάντα έξι χρόνια αγωνιζόμαστε να δικαιώσουμε το λαό μας με την επίτευξη βιώσιμης, λειτουργικής και υπό τις συνθήκες δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Λύση που θα επιτευχθεί μέσω του διαλόγου μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων, τον οποίο υιοθετούν και στηρίζουν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα.
Σ’ αυτό το διάλογο βρισκόμαστε τώρα με στόχο να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη, αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία να εγκριθεί σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα από τις δύο κοινότητες.

Υπερασπιζόμενος τις αρχές λύσης του Κυπριακού, στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 79, των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, με αποφασιστικότητα συνεχίζει να αγωνίζεται για την επίτευξη της λύσης του Κυπριακού.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καλεί το λαό σε εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα για καταδίκη του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Για να τιμήσουμε όλους όσοι αγωνίστηκαν και υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα. Τιμούμε τους παθόντες και τους αναπήρους του 1974. Απαιτούμε τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και συμπαραστεκόμαστε στους συγγενείς τους. Στηρίζουμε τους ηρωικούς μας εγκλωβισμένους και τον προσφυγικό κόσμο.

Με τη μαζική παρουσία μας στο Προεδρικό Μέγαρο, ας διατρανώσουμε τη θέλησή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση του λαού μας.