Γραμμή Εργαλειών Προοδευτικής Κ.Φ.

toolbar powered by Conduit

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Δηλώσεις ΓΓ ΕΔΟΝ στην δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης


Ως ΕΔΟΝ θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη μας δυσαρέσκεια και λύπη για τη υπερψήφιση, χθες στη Βουλή, του νομοσχεδίου που επιτρέπει την προαιρετική αφυπηρέτηση των εκπαιδευτικών στο 63ο έτος ηλικίας. H Δημοκρατία χθες δέχθηκε ένα ηχηρό χαστούκι από τα κόμματα που ψήφισαν το όριο αφυπηρέτησης. Αγνόησαν την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και περιφρόνησαν τη νέα γενιά.

Δεν υπάρχει πιο προκλητικό και χυδαίο ρουσφέτι από την υπερψήφιση της επέκτασης του Ορίου Αφυπηρέτησης όπως έπραξαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ χθες. Ένα μέτρου που οδηγεί την νέα γενιά με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία, ενταφιάζοντας τα όνειρα της.

Δυστυχώς στην πλειοψηφία τους τα Κοινοβουλευτικά κόμματα, με εξαίρεση το κόμμα της νέας γενιάς και των εργαζομένων, το ΑΚΕΛ, στήριξαν την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. Δεν σεβάστηκαν και δεν εισάκουσαν για ακόμη μια φορά τις έγνοιες, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τους αγώνες των δεκάδων Οργανώσεων, που εκπροσωπούν πέραν των 120 χιλιάδων ανθρώπων. Διερωτόμαστε πραγματικά αν είναι με αυτό το μέτρο που στηρίζουν τη νέα γενιά, κλείνοντας τα αυτιά και τις πόρτες στους νέους επιστήμονες, που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου.

Είναι πραγματικά λυπηρό και απαράδεκτο, οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ από τη μια να υπερψηφίζουν την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης και από την άλλη να μην ψηφίζουν τον νόμο για τον εταιρικό φόρο και την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αρνούνται πεισματικά τη φορολόγηση του πλούτου από τους έχοντες και κατέχοντες, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Ας τους κρίνει ο Κυπριακός Λαός.

Ως ΕΔΟΝ εκφράσαμε και στο παρελθόν τη διαφωνία μας με την επέκταση των ορίων συνταξιοδότησης, αφού με αυτές τις νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις και δημιουργούνται πλειάδα άλλων κοινωνικών προβλημάτων.

Αναφορικά με την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στην εκπαίδευση και με τη γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είμαστε βέβαιοι πως θα πλήξει αφενός μεν τους εργαζομένους και αφετέρου το μεγάλο θύμα θα είναι η νέα γενιά, όπου χιλιάδες νέοι επιστήμονες καταδικάζονται σε παρατεταμένη ανεργία, διογκώνοντας το πρόβλημα ανεργίας στους νέους σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Πιστεύουμε ότι στο βωμό μικροκομματικών και μικροπολιτικών συμφερόντων καταδικάζονται οι νέοι, οι προσδοκίες και τα οράματα τους. Πολύχρονες διεκδικήσεις και κεκτημένα θυσιάζονται για χάρη του λαϊκισμού, της υπόσκαψης, των σκοπιμοτήτων και των προσωπικών συμφερόντων.

Μόνο ντροπιαστικά και χυδαία μπορούν να χαρακτηριστούν τα όσα λέχθηκαν μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να δικαιολογήσουν ορισμένοι τις αντινεανικές και αντεργατικές τους θέσεις. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν ο προκλητικός χαρακτηρισμός από πλευράς του Εκπροσώπου των Οικολόγων, παρομοιάζοντας τους εκατοντάδες νέους επιστήμονες που διαδήλωναν έξω από την βουλή, ως οπαδούς που βρίσκονταν σε αθλητικό χώρο. Τέτοιες αντιλήψεις δεν έχουν καμία θέση στα έδρανα της δημοκρατίας.

Για την ΕΔΟΝ είναι πλέον ξεκάθαρο πως τα πολιτικά μαγειρέματα και παιχνίδια του Δημοκρατικού Συναγερμού και των παρακλαδιών του οδηγούν σε μια καλοστημένη συμπαιγνία ενάντια στη νέα γενιά. Πίσω από το 63ο έτος κρύβονται άλλοι κίνδυνοι για περαιτέρω αυξήσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. ΟΕΛΜΕΚ, ΟΕΒ και Συναγερμός σταδιακά οδηγούν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο να επαναφέρουν συνθήκες που υπήρχαν μόνο στον Μεσαίωνα. Την απάντηση θα την εισπράττουν καθημερινά με τους αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος.

Καλούμε τους Βουλευτές και τα κόμματα τους που στήριξαν το νομοσχέδιο να απολογηθούν προς τους νέους και να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Επίσης καταδικάζουμε τη στάση και τη συμπεριφορά της ΝΕΔΗΣΥ, εμπαίζοντας τη νέα γενιά. Η μοναδική οργάνωση που δεν συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, παρά τις εκκλήσεις μας τασσόμενη μάλιστα υπέρ της επέκτασης του ορίου.

Ως ΕΔΟΝ, συνεπείς στην ιστορία και τις αρχές μας, δηλώνουμε πως ο αγώνας δεν σταματά εδώ. Θα συνεχίσουμε με δυναμικότερα μέτρα υπερασπιζόμενοι τα κεκτημένα του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος. Προειδοποιούμε όλους όσους θεωρούν πως μπορούν να παίζουν με το μέλλον της νέας γενιάς, πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή και αντίσταση ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας.

2/07/2010