Γραμμή Εργαλειών Προοδευτικής Κ.Φ.

toolbar powered by Conduit

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

36 χρόνια πριν


15 Ιούλη. Η Κύπρος ξυπνά από το πραξικόπημα που στοχεύει στην ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου. Όργιο φασιστικής τρομοκρατίας, συλλήψεων και δολοφονιών εξαπολύεται σε όλο το νησί. Η Χούντα με την ΕΟΚΑ Β’ μόλις πραγματοποίησαν τη μεγάλη προδοσία σε βάρος της Κύπρου, θέτοντας σε εφαρμογή το πρώτο μέρος της ΝΑΤΟϊκής συνωμοσίας.

20 Ιούλη. Αρχίζει η βάρβαρη τουρκική εισβολή. Στόχος ο διαμελισμός της Κύπρου και του λαού μας. Το δίδυμο ΝΑΤΟϊκό έγκλημα κατά του κυπριακού λαού αφήνει πίσω του τον όλεθρο. Σπέρνει το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγιά.

Σήμερα

Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να κρατά με τη βία τον όπλων μοιρασμένη την Κύπρο και το λαό της. Χιλιάδες έποικοι καταφτάνουν στο νησί και οι ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα ξεπουλιούνται σε ξένους. Γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια να αλλοιωθεί ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου και να οριστικοποιηθούν τα τετελεσμένα. Την ίδια ώρα, αμετανόητοι νοσταλγοί του παρελθόντος επιμένουν στα ιδεολογήματα και τα συνθήματα που άνοιξαν τις κερκόπορτες στον Αττίλα. Εθνικισμός, πατριδοκαπηλία, αντικομμουνισμός και γριβισμός δηλητηριάζουν νεανικές συνειδήσεις, διασπούν την ενότητα του κυπριακού λαού.

Φέτος συμπληρώνονται 36 μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της εισβολής. Το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου αποτίει φόρο τιμής στους πεσόντες της αντίστασης που υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους τη δημοκρατία. Τιμούμε όλους όσους πρόταξαν τα στήθια τους στις τουρκικές ορδές και δίνουμε όρκο να δικαιώσουμε τη θυσία τους.

Αγωνιζόμαστε για να ανατραπούν τα τετελεσμένα της κατοχής και να αποτραπεί η οριστική διχοτόμηση του νησιού, που θα σήμαινε δικαίωση της ιμπεριαλιστικής συνωμοσίας και νέες συμφορές για το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Δικαίωση μπορεί να αποτελέσει μόνο μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας. Μια λύση που θα προνοεί τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική – Δικοινοτική Ομοσπονδία, για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η λύση πρέπει να αποκαθιστά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Η λύση πρέπει να στηρίζεται σε ΑΡΧΕΣ για να μπορεί να είναι βιώσιμη και λειτουργική. Σε αυτό, το σωστό δρόμο θα συνεχίσουμε μέχρι τη δικαίωση.

Αντιπαλεύουμε με αποφασιστικότητα τον εθνικισμό-σοβινισμό και εργαζόμαστε με συνέπεια για την επαναπροσέγγιση και την αδελφοσύνη Ε/κ και Τ/κ. Η πολιτική και η στρατηγική του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια έσπασε επιτέλους το παρατεταμένο αδιέξοδο και ξεκίνησε ο διάλογος σε μια συμφωνημένη βάση. Η διεθνής κοινότητα άλλαξε τη στάση της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βγάλαμε την Κύπρο από τη γωνιά. Η ανάδειξη του Ντερβίς Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας τον περασμένο Απρίλη, συνιστά μια αρνητική εξέλιξη, λόγω των πάγιων θέσεων του για συνομοσπονδία. Εντούτοις, η δική μας πλευρά παραμένει συνεπής στη βάση λύσης του Κυπριακού, όπως συμφωνήθηκε με τον προηγούμενο Τ/κ ηγέτη. Το ουσιαστικό δίλημμα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι ομοσπονδία ή μια ιδεατή λύση.
ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Ή ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ.

Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για την πατρίδα και το λαό μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διχοτόμηση, δεν ξεγράφουμε τη μισή μας πατρίδα. Δυναμώνουμε τον αγώνα και πυρώνουμε τη φλόγα της ελπίδας για μια Κύπρο λεύτερη απ’ άκρη ως άκρη, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς. Τούτη την ώρα, για εμάς, πάνω απ’ όλα βρίσκεται η Κύπρος και η σωτηρία της. Μια Κύπρο που θα είναι μάνα για όλα τα παιδιά της.

«Σαν φτάσει η έσχατη ώρα να σωθείς, ενωμένος Λαός θα σηκωθείς!»

ΠΟΡΕΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΩΡΑ 19:00, ΣΤΟ DEBENHAMS ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Κ.Σ. ΕΔΟΝ
15/07/10