Γραμμή Εργαλειών Προοδευτικής Κ.Φ.

toolbar powered by Conduit

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ 36Η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ



Στις 20 του Ιούλη 1974 η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την αφορμή και την ευκαιρία, που της έδωσε το φασιστικό, προδοτικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ εισέβαλε στην Κύπρο. Η εισβολή όπως και το πραξικόπημα σχεδιάστηκε σε κέντρα του εξωτερικού με στόχο την εξυπηρέτηση των επεκτατικών βλέψεων της Άγκυρας και των σχεδίων του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Η εισβολή του τουρκικού Αττίλα σκόρπισε τον όλεθρο και την καταστροφή. Άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους, αναπήρους και παθόντες. Μοίρασε την πατρίδα μας στα δυο και ανάγκασε Ε/κύπριους και Τ/κύπριους να ζουν χωριστά.

Το ΑΚΕΛ για μια ακόμα φορά καταδικάζει και καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή και την κατοχή, τις βαρβαρότητες του Αττίλα, τον ξεριζωμό, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τον εποικισμό και όλες τις αποσχιστικές ενέργειες που ακολούθησαν μετά το 1974.

Τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων, που προδομένοι αντιστάθηκαν στον τουρκικό Αττίλα και υπεράσπισαν με τη ζωή τους την ανεξαρτησία της Κύπρου. Εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την αμέριστη συμπαράσταση μας στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, στους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους παθόντες. Στο θέμα των αγνοουμένων επιμένουμε στη θέση ότι θα πρέπει να διευκρινισθεί επιτέλους η τύχη των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Συντασσόμαστε μαζί με τον προσφυγικό κόσμο στην πάλη του για διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής. Χαιρετίζουμε τα πολλά και σημαντικά που πράττει η κυβέρνηση Χριστόφια για τους πρόσφυγες τους εγκλωβισμένους και τους παθόντες παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η 36ηη επέτειος της τουρκικής εισβολής βρίσκει τον κυπριακό λαό στις επάλξεις του αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση της πατρίδας μας. Επιδίωξη μας είναι να επιτύχουμε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Οι παράμετροι της λύσης είναι δεδομένοι και βρίσκονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και στο συμφωνημένο πλαίσιο των συνομιλιών. Η λύση πρέπει να είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση ενός ενωμένου κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Η λύση πρέπει να τερματίζει την κατοχή, τον εποικισμό και την όποια ξένη εξάρτηση. Να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλου του κυπριακού λαού Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων.


Το ΑΚΕΛ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα που δίδει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, τόσο στο τραπέζι των συνομιλιών, όσο και στο μέτωπο της διεθνοποίησης. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών προτάσεις δημιουργικές, ρεαλιστικές και συνενωτικές, που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα και των δυο κοινοτήτων, αλλά και της Κύπρου ως συνόλου. Προτάσεις που εναρμονίζονται πλήρως με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και τις διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Στο μέτωπο της διεθνοποίησης ο Πρόεδρος αξιοποιεί στον μεγαλύτερο βαθμό τον διεθνή και τον ευρωπαϊκό παράγοντα, δυνατότητα που υπάρχει ακριβώς λόγω του ότι τόσον ο διεθνής όσο και ο ευρωπαϊκός παράγοντας πιστώνουν τον Δημήτρη Χριστόφια με πολιτική θέληση για λύση του Κυπριακού.

Το πρόσφατο πακέτο προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια συνιστά δημιουργική παρέμβαση που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία των συνομιλιών και να την καταστήσει πιο αποτελεσματική. Ταυτόχρονα επαναφέρει το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου σε συνδυασμό με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κυπρίων και απαντά με τον καλύτερο τρόπο στο ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η αντίδραση του τ/κύπριου ηγέτη ήταν αρνητική. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι διακηρύξεις της τουρκικής πλευράς για λύση ως το τέλος του χρόνου είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Γιατί αν πραγματικά εννοούν αυτά που διακηρύττουν θα έπρεπε να δουν με θετικό μάτι τις προτάσεις Χριστόφια και με ανάλογες θετικές προτάσεις να απαντήσουν, πράγμα που δεν πράττουν.

Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ έχουν καθήκον να εκτιμήσουν την κατάσταση με βάση όχι τα συμφέροντα απέναντι στην Τουρκία, αλλά με βάση την ανάγκη λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αν αυτό θα είναι το κριτήριο τους τότε θα πρέπει να απευθυνθούν προς την τουρκική πλευρά, να ασκήσουν την επιρροή τους και να αξιώσουν συμμόρφωση της τόσο με το πλαίσιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών όσο και εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παρούσα φάση του Κυπριακού αποδεικνύεται από τις πιο αποφασιστικές στην μακρόχρονη ιστορία του προβλήματος. Η πολιτική ηγεσία θα έπρεπε να στηρίζει και να θωρακίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μπορεί να αντιπαλέψει τις δυσκολίες και να αποτρέψει ενδεχόμενους κινδύνους. Δυστυχώς η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο δεν είναι εκείνη η οποία θα έπρεπε να είναι. Η ενότητα εξακολουθεί να είναι ζητούμενο. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο στη βάση αρχών. Το ίδιο πράττει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ευχή μας είναι να παραμεριστούν οι όποιες σκοπιμότητες και να επικρατήσει η έγνοια για το μέλλον αυτού του τόπου.

Οι πικρές εμπειρίες του παρελθόντος διδάσκουν ότι ο εθνικισμός-σοβινισμός είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς του λαού μας. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αντιπαλεύει τον εθνικισμό-σοβινισμό από όπου και αν προέρχεται. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε την επαναπροσέγγιση και την καλλιέργεια κουλτούρας λύσης, συμφιλίωσης και φιλίας ανάμεσα στους Ε/κύπριους και τους Τ/κύπριους με τη βεβαιότητα ότι έτσι υπηρετούμε κατά τον καλύτερο τρόπο την υπόθεση της ελευθερίας και της επανένωσης της Κύπρου. Καλούμε τους Τ/κύπρους συμπατριώτες μας σε κοινό αγώνα για την σωτηρία της κοινής μας πατρίδας.

Τριάντα έξη χρόνια είναι πάρα πολλά. Η λύση δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Η δοκιμασία της Κύπρου πρέπει να τερματιστεί. Τα βάσανα και οι θυσίες του λαού μας πρέπει να δικαιωθούν. Και θα δικαιωθούν όταν Ε/κύπριοι και Τ/κύπριοι φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση που θα καθιστά την πατρίδα μας μια πραγματικά ανεξάρτητη, ειρηνική, δημοκρατική και ευημερούσα χώρα. Μια χώρα που να διασφαλίζει ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον για όλους τους πολίτες της Ε/κυπρίους, Τ/κυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
19.7.2010